2015-10-10

Placuszki owsiane z musem truskawkowym

Dzisiaj narodziła się ochota na małe co nieco. Ja miałam ochotę na lekkie placuszki, a moja siostrzenica na truskawki. Połączyłyśmy nasze pomysły i tak powstały owsiane placuszki z musem truskawkowym :) Placuszki są niezwykle delikatne, smaczne i co najważniejsze - szybkie i proste w przygotowaniu. Serdecznie polecamy :)
Placuszki owsiane z musem truskawkowym
Potrzebne składniki

- 0,5 szklanki płatków owsianych (górskich)
- 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka

DODATKI:
- olej rzepakowy (do smażenia)
- truskawki (świeże, mrożone lub z kompotu)

Przygotowanie
KROK 1. Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia.

KROK 2. Jogurt grecki mieszamy z żółtkami, szczyptą soli oraz cukrem i łączymy z płatkami oraz mlekiem. Do powstałej masy dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do pozostałych składników i delikatnie łączymy wszystkie produkty.

KROK 3. Porcje masy nakładamy na rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
KROK 4. Placuszki polewamy musem truskawkowym, który możemy przygotować ze zmiksowanych (świeżych, mrożonych lub "kompotowych") truskawek. 

3 komentarze:

  1. robiłam te placuszki i polecam, bo są pyszne. Córka była zachwycona :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam te placuszki i polecam, bo są pyszne. Córka była zachwycona :-)

    OdpowiedzUsuń