2024-12-17

Ciasteczka orzechowe z cynamonem

Popękane ciasteczka z orzechów włoskich to jedne z moich ulubionych słodkości, które obok pierniczków piekę w świąteczno - zimowym czasie. Ciasteczka są pyszne, a do tego proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Tym razem postanowiłam dodać do nich cynamon, który nadał im niesamowitego smaku i sprawił, że stały się jeszcze bardziej aromatyczne. Możemy przygotować je także w wersji bezglutenowej. 
Ciasteczka orzechowe z cynamonem

Potrzebne składniki

- 250 g orzechów włoskich
- 50 g mąki pszennej*
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- szczypta soli
* W wersji bezglutenowej świetnie sprawdzi się mąką gryczana, jaglana lub owsiana.
DODATKI
- cukier puder (do obtoczenia)

Przygotowanie
KROK 1. Orzechy włoskie mielimy w rozdrabniaczu na "piasek", a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier puder, cynamon, dużą szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny, masło oraz jako i zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy na około 15 minut do zamrażarki

KROK 2. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki będzie łatwe do formowania. Wtedy też nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego), formujemy kuleczkę, którą delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 minut. Ciasteczka podczas pieczenia urosną oraz popękają. Z blaszki ściągamy je, gdy delikatnie ostygną.

Ciasteczka orzechowe z cynamonem

DODATKI

Do ciasteczek możecie dodać także 1 łyżeczkę kakao. Wtedy nabiorą bardziej intensywnego koloru.

Zamiast cynamonu możecie dodać także przyprawę korzenną, która nada im lekko pikantnej nutki.

  PRZECHOWYWANIE

Ciasteczka przechowujemy w pojemniku próżniowym, metalowej puszce lub słoju.

Ciasteczka orzechowe z cynamonem

30 komentarzy:

  1. Cudowne ciasteczka :) robiłam podobne czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te pęknięcia są bardzo efektowne, a zimą świetnie wpisują się w mroźne otoczenie :)

      Usuń
  2. Teraz rozumiem Kasiu co miałaś na myśli mówiąc o tym że się zgraliśmy 😉 ale Twoje to są pełna profeska! Śliczne rumiane i takie idealnie uformowane 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest najważniejszy, a te ciacha są pysznie orzechowe. Bardzo je lubię 🥰
      Podoba mi się Twoja wersja z erytrytolem. Lżejsza i równie pyszna :)

      Usuń
  3. Wow wersja bezglutenowa 😍 na pewno wypróbuję i dam znać jak wyszło 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu upiekłam ciasteczka na mące bezglutenowej - znalazłam taka w sklepie i wyszły wyśmienicie 😍
      Dziękuję za przepis 😊

      Życzę cudownych, wesołych i radosnych Świąt. Spełnienia wszystkich marzeń i samych sukcesów w 2025 roku💗

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo 🧡 Ja również życzę zdrowych, wesołych i pełnych ciepła Świąt 🤗🧡

      Usuń
  4. Przed chwila juz je podziwialam na Smakerze, ale wpadlam tu jeszcze po "dokladke" :))
    Rewelacyjnie wygladaja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie, super przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cynamon więc coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu
    Te ciasteczka są niezwykle dekoracyjne, takie ośnieżone:) a na dodatek są pyszne!
    Delikatne i kruche! Pamiętam je w wersji bez cynamonu, rewelacja!
    Uściski serdeczne 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka Dziadka Mroza :) Piekę je każdego roku. Bardzo je lubimy 🥰
      W tym roku wersja z cynamonem okazała się strzałem w dziesiątkę :)
      Dziękuję 🧡 Ja również ślę uściski 🤗

      Usuń
    2. Kasiu
      Miasteczko z piernika można oglądać we Wrocławiu w Kolejkowie w Sky Tower do 2 marca.
      Właśnie wyczytałam:)
      Przyjemnej soboty😘🤗

      Usuń
    3. Odwiedzę koniecznie :) Może nawet dzisiaj się uda 😁
      Pięknego weekendu! 🤗🧡🧡

      Usuń
    4. Jestem ciekawa wrażeń:)
      Miłego dzionka! Buziaki😘

      Usuń
    5. Nie dotarliśmy wczoraj, bo wciągnął nas Jarmark, ale nadrobimy. Na szczęście jest dużo czasu :)

      Usuń
  8. Kasiula, ja je miałam już zapisane do przygotowania na świąteczny stół (bo mnie urzekły u Ciebie, w tej pierwszej wersji), ale okazało się, że jeden z gości, którzy mnie odwiedzą, ma uczulenie na orzechy. I zrobię czekoladowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alergie niestety potrafią wykluczyć niektóre produkty z naszej diety. Sama mam alergię na skorupiaki, dlatego nigdy nie dodaję przepisów z owocami morza :/

      Usuń
  9. Trzeba przyznać, że bardzo oryginalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam te ciasteczka. Dziękuję, że o nich przypomniałaś. Może jeszcze zdążę je "machnąć" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham połączenie orzechów włoskich i cynamonu. Piękne i pyszne ciasteczka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń