Popękane ciasteczka z orzechów włoskich to jedne z moich ulubionych słodkości, które obok pierniczków piekę w świąteczno - zimowym czasie. Ciasteczka są pyszne, a do tego proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Tym razem postanowiłam dodać do nich cynamon, który nadał im niesamowitego smaku i sprawił, że stały się jeszcze bardziej aromatyczne. Możemy przygotować je także w wersji bezglutenowej.
Potrzebne składniki
- 250 g orzechów włoskich
- 50 g mąki pszennej*
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- szczypta soli
* W wersji bezglutenowej świetnie sprawdzi się mąką gryczana, jaglana lub owsiana.
DODATKI
- cukier puder (do obtoczenia)
Przygotowanie
KROK 1. Orzechy włoskie mielimy w rozdrabniaczu na "piasek", a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier puder, cynamon, dużą szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny, masło oraz jako i zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy na około 15 minut do zamrażarki.KROK 2. Ciasto po wyjęciu z zamrażarki będzie łatwe do formowania. Wtedy też nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego), formujemy kuleczkę, którą delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 minut. Ciasteczka podczas pieczenia urosną oraz popękają. Z blaszki ściągamy je, gdy delikatnie ostygną.
DODATKI
Do ciasteczek możecie dodać także 1 łyżeczkę kakao. Wtedy nabiorą bardziej intensywnego koloru.
Zamiast cynamonu możecie dodać także przyprawę korzenną, która nada im lekko pikantnej nutki.
PRZECHOWYWANIE
Ciasteczka przechowujemy w pojemniku próżniowym, metalowej puszce lub słoju.
Kusi mnie ten cynamon :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńCudowne ciasteczka :) robiłam podobne czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńTe pęknięcia są bardzo efektowne, a zimą świetnie wpisują się w mroźne otoczenie :)
UsuńTeraz rozumiem Kasiu co miałaś na myśli mówiąc o tym że się zgraliśmy 😉 ale Twoje to są pełna profeska! Śliczne rumiane i takie idealnie uformowane 😀
OdpowiedzUsuńSmak jest najważniejszy, a te ciacha są pysznie orzechowe. Bardzo je lubię 🥰
UsuńPodoba mi się Twoja wersja z erytrytolem. Lżejsza i równie pyszna :)
Wow wersja bezglutenowa 😍 na pewno wypróbuję i dam znać jak wyszło 😊
OdpowiedzUsuńSuper 🧡🤗
UsuńKasiu upiekłam ciasteczka na mące bezglutenowej - znalazłam taka w sklepie i wyszły wyśmienicie 😍
UsuńDziękuję za przepis 😊
Życzę cudownych, wesołych i radosnych Świąt. Spełnienia wszystkich marzeń i samych sukcesów w 2025 roku💗
Dziękuję bardzo 🧡 Ja również życzę zdrowych, wesołych i pełnych ciepła Świąt 🤗🧡
UsuńPrzed chwila juz je podziwialam na Smakerze, ale wpadlam tu jeszcze po "dokladke" :))
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygladaja.
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńWyglądają bardzo apetycznie, super przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńUwielbiam cynamon więc coś dla mnie
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńKasiu
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka są niezwykle dekoracyjne, takie ośnieżone:) a na dodatek są pyszne!
Delikatne i kruche! Pamiętam je w wersji bez cynamonu, rewelacja!
Uściski serdeczne 🤗😘
Ciasteczka Dziadka Mroza :) Piekę je każdego roku. Bardzo je lubimy 🥰
UsuńW tym roku wersja z cynamonem okazała się strzałem w dziesiątkę :)
Dziękuję 🧡 Ja również ślę uściski 🤗
Kasiu
UsuńMiasteczko z piernika można oglądać we Wrocławiu w Kolejkowie w Sky Tower do 2 marca.
Właśnie wyczytałam:)
Przyjemnej soboty😘🤗
Odwiedzę koniecznie :) Może nawet dzisiaj się uda 😁
UsuńPięknego weekendu! 🤗🧡🧡
Jestem ciekawa wrażeń:)
UsuńMiłego dzionka! Buziaki😘
Nie dotarliśmy wczoraj, bo wciągnął nas Jarmark, ale nadrobimy. Na szczęście jest dużo czasu :)
UsuńKasiula, ja je miałam już zapisane do przygotowania na świąteczny stół (bo mnie urzekły u Ciebie, w tej pierwszej wersji), ale okazało się, że jeden z gości, którzy mnie odwiedzą, ma uczulenie na orzechy. I zrobię czekoladowe :-)
OdpowiedzUsuńAlergie niestety potrafią wykluczyć niektóre produkty z naszej diety. Sama mam alergię na skorupiaki, dlatego nigdy nie dodaję przepisów z owocami morza :/
UsuńTrzeba przyznać, że bardzo oryginalny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńUwielbiam te ciasteczka. Dziękuję, że o nich przypomniałaś. Może jeszcze zdążę je "machnąć" :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie 😁🧡🧡
UsuńKocham połączenie orzechów włoskich i cynamonu. Piękne i pyszne ciasteczka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🧡
Usuń