Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewką i orzechami nerkowca. Sałatka jest pyszna i pożywna, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Może być serwowana jako przekąska, danie główne lub dodatek do dań z grilla.
Potrzebne składniki
- 1 duża garść mixu sałat
- 125 g mini mozzarelli
- 0,5 szklanki pomidorków koktajlowych
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1,5 łyżki suszonej żurawiny
- 1 gałązka greckiej bazylii
SOS WINEGRET
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki miodu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
KROK 1. Mozzarellę odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, a rzodkiewkę kroimy w plasterki. Na talerzu układamy mix sałat, listki greckiej bazylii, kulki mozzarelli, rzodkiewkę, pomidorki oraz orzechy i suszoną żurawinę.KROK 2. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz płynny miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.
Sałatka jest idealna do dań z grilla.
Świetnie komponuje się z grillowanymi kawałkami kurczaka, indyka, karkówki lub dzika.
* Jeśli chcemy podać ją z kawałkami mięsa, to możemy dodać do niej więcej suszonej żurawiny.
Piękna i kolorowa sałatka :))
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńTo są zdecydowanie moje smaki, orzechy nerkowca wcinam codziennie, garstka musi się znaleźć w menu :)
OdpowiedzUsuńJa również je uwielbiam :) Są pyszne, pożywne i zdrowe 🧡
UsuńPyszna i zdrowa propozycja.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńWidzę same pyszności :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że mozzarella jest tylko z krowiego mleka :(
Widziałam w sklepach ze zdrową żywnością mozzarellę z koziego mleka :D
UsuńProsta, ale bardzo smaczna. Polecam.
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuńprezentuje się doskonale, jak piękny obraz!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńNie przepadam za żurawiną, można by ją czymś zastąpić ? :)
OdpowiedzUsuńŚmiało można zastąpić ją suszonymi lub świeżymi owocami.
UsuńŚwietnie sprawdzą się rodzynki lub suszone morele, a także świeże truskawki, maliny lub czerwone porzeczki. Możesz wykorzystać także owoce liofilizowane :)
Wow! Ciekawe połączenie. Do tej pory jadłam mozzarelle głównie z pomidorkami. Wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🧡
UsuńCiekawe połączenie z tą żurawina
OdpowiedzUsuńJest pyszne - polecam 🧡
UsuńAle apetycznie wygląda! Prosta i efektowna :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńSuper, coś dla mnie, chętnie się zainspiruję. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńPiękna, muszę wypróbować z tą żurawinką :)
OdpowiedzUsuńPolecam :))
Usuńile kolorów!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńOh, wow. Uwielbiam orzechy nerkowca i myślę, że pozostałe składniki będą się dobrze z nimi komponować :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam 💚💚
UsuńMuszę sobie zrobić taką sałatkę ❤️
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Polecam i również serdecznie pozdrawiam 😘
Usuńwygląda cudnie, smakuje napewno wspaniale
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńZainspirowałaś mnie, zrobię 😉
OdpowiedzUsuńGorąco polecam 🤗
Usuń