2023-05-27

Sałatka z mozzarellą i żurawiną

Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewką i orzechami nerkowca. Sałatka jest pyszna i pożywna, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Może być serwowana jako przekąska, danie główne lub dodatek do dań z grilla. 

Sałatka z mozzarellą i żurawiną
Potrzebne składniki

- 1 duża garść mixu sałat
- 125 g mini mozzarelli
- 0,5 szklanki pomidorków koktajlowych
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1,5 łyżki suszonej żurawiny
- 1 gałązka greckiej bazylii

SOS WINEGRET
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki miodu
- szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

KROK 1. Mozzarellę odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, a rzodkiewkę kroimy w plasterki. Na talerzu układamy mix sałat, listki greckiej bazylii, kulki mozzarelli, rzodkiewkę, pomidorki oraz orzechy i suszoną żurawinę. 

KROK 2. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz płynny miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Sałatka z mozzarellą i żurawiną

Sałatka jest idealna do dań z grilla. 

Świetnie komponuje się z grillowanymi kawałkami kurczaka, indyka, karkówki lub dzika. 

* Jeśli chcemy podać ją z kawałkami mięsa, to możemy dodać do niej więcej suszonej żurawiny.

Sałatka z mozzarellą i żurawiną
Sałatka świetnie sprawdzi się także do lunch boxa.

 * Jeśli przygotowujemy ją w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos wineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.
Sałatka z mozzarellą i żurawiną

34 komentarze:

  1. Piękna i kolorowa sałatka :))

    OdpowiedzUsuń
  2. To są zdecydowanie moje smaki, orzechy nerkowca wcinam codziennie, garstka musi się znaleźć w menu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również je uwielbiam :) Są pyszne, pożywne i zdrowe 🧡

      Usuń
  3. Widzę same pyszności :)
    Szkoda, że mozzarella jest tylko z krowiego mleka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam w sklepach ze zdrową żywnością mozzarellę z koziego mleka :D

      Usuń
  4. Prosta, ale bardzo smaczna. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się doskonale, jak piękny obraz!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za żurawiną, można by ją czymś zastąpić ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało można zastąpić ją suszonymi lub świeżymi owocami.
      Świetnie sprawdzą się rodzynki lub suszone morele, a także świeże truskawki, maliny lub czerwone porzeczki. Możesz wykorzystać także owoce liofilizowane :)

      Usuń
  7. Wow! Ciekawe połączenie. Do tej pory jadłam mozzarelle głównie z pomidorkami. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie z tą żurawina

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetycznie wygląda! Prosta i efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, coś dla mnie, chętnie się zainspiruję. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna, muszę wypróbować z tą żurawinką :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh, wow. Uwielbiam orzechy nerkowca i myślę, że pozostałe składniki będą się dobrze z nimi komponować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę sobie zrobić taką sałatkę ❤️

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda cudnie, smakuje napewno wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  15. Zainspirowałaś mnie, zrobię 😉

    OdpowiedzUsuń