2022-09-13

Bezglutenowe placki z kapusty, pora i marchewki

Pyszne, puszyste i pożywne placuszki z kapusty, pora i marchewki. To propozycja na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Placuszki są niezwykle aromatyczne i mięciutkie, a w smaku dominuje wyraźna nuta słodyczy, za co pokochają je najmłodsi smakosze. Możemy podawać je jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Są świetnym dodatkiem do gulaszu. Pysznie komponują się także z lekkim sosem majonezowym, jogurtem lub pikantnymi dipami.
Bezglutenowe placki z kapusty, pora i marchewki
Potrzebne składniki

- 300 g białej kapusty
- por (biała część)
- 1 duża marchewka
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka mleka
- 3 małe jajka
- 50 g startego sera (żółtego lub mozzarelli)
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 listek laurowy
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę z ciecierzycy, jajka, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, a powstałą masę odstawiamy na około 20 minut. 

KROK 2. Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli oraz listek laurowy i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę i przelewamy zimną wodą. 

KROK 3. Pora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę, pora i marchewkę, posiekany koperek oraz starty ser dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

KROK 4. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienia. Po usmażeniu układamy placuszki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Bezglutenowe placki z kapusty, pora i marchewki

Placki są pysznym dodatkiem do mięsnego gulaszu.

Jako samodzielnie danie świetnie smakują w towarzystwie lekkich sosów lub pikantnych dipów.

Bezglutenowe placki z kapusty, pora i marchewki

26 komentarzy:

  1. Wspaniałe placuszki Kasiu! Ja też do takich placków warzywnych dodaję mąkę z ciecierzycy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne placki kochana :-) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak apetycznie, że aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i zdrowe, nigdy nie jadłam takich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite rumiane placuszki. Nie robiłam nigdy z kapusty. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Mimo swej prostoty, są naprawdę pyszne. Kapusta i mąka z ciecierzycy dodają im nutkę słodyczy. Zakochaliśmy się w tych plackach :)

      Usuń
  6. Fantastycznie prezentują się te placki! Normalnie palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak tylko spojrzałam to pomyślałam, że zjadłabym takie właśnie do gulaszu. Chyba wypróbuję przepis wtakim wydaniu <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie! Chyba muszę je zapisać i kiedyś zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń