2022-08-02

Makaron z kurkami i kurczakiem

Połączenie makaronu spaghetti z kurkami, kawałkami kurczaka oraz śmietanką. To szybkie i proste w przygotowaniu danie, które rozpieści wszystkie kubki smakowe zarówno małych, jak i dużych smakoszy :)
Makaron z kurkami i kurczakiem
 Potrzebne składniki 
- makaron spaghetti*
- 200 g kurek
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 200 g śmietanki kremówki
- 1 cebula biała
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka masła klarowanego
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku

* pszenny lub bezglutenowy (u mnie kukurydziany)

 Przygotowanie 
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i odstawiamy na chwilę. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. 
KROK 2. Kawałki kurczaka smażymy na maśle klarowanym, a następnie odkładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni szklimy na maśle drobno pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli dodajemy kurki i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Zawartość patelni zalewamy śmietanką i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec doprawiamy całość szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  

KROK 3. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
Makron z kurkami i kurczakiem
Całość możemy posypać prażonymi ziarnami sezamu lub słonecznika.

Smak dania wyostrzy także starty parmezan. 

makaron z kurkami i kurczakiem
Kurki zwane także lisiczkami lub pieprznikami jadalnymi to gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych. 
Warto sięgać po te grzyby, ponieważ niosą w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i H oraz składniki mineralne m.in. żelazo, cynk i potas. Kurki w 90% składają się z wody, a pozostałe 10% stanowią węglowodany, tłuszcze oraz dobrze przyswajalne białka.
Sezon na kurki trwa, więc korzystajmy! :)

Makaron z kurkami i kurczakiem

37 komentarzy:

  1. Kurki to świetny dodatek, w takim wydaniu jeszcze makaronu nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawa. Kurki są pyszne <3
      Pospolite grzybki, a jednak szlachetne, pyszne i delikatne w smaku :)
      Gorąco polecam to połącznie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kurkowy czas w kuchni. U mnie będą jutro pulpety w sosie kurkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon jest, ale na Lubelszczyźnie kurek mało. Może po ostatnich deszczach coś się pokaże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki za rychły urodzaj kurek na Lubelszczyźnie :)

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis.Wykotzystsm go jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurki, zaraz obok szparagów, są moimi ulubionymi "sezonowcami"
    uwielbiam makarony z kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kurki :)

    Pyszne danie Ci wyszło :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie kurek i kurczaka jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kurki, więc biorę to apetyczne połączenie w ciemno!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie lubię kurek, ale bez nich zjadłabym! ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny obiad. U mnie kurki też już były :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jejku jak to apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam połączenie kurki- kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam kurki:) Ależ apetyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale smakowicie to wygląda. Kiedyś robiłam podobny przepis, ale niestety nie wyszło zbyt idealnie, gdyż nie wiem czemu, kurki były gorzkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej...Czasami się tak zdarza, gdy kurki leżały już zbyt długo, były mrożone lub zbierane w upale.
      Warto je też zawsze dobrze oczyścić. Ja zanurzam je na chwilę w ciepłej wodzie z solą (wtedy wszystkie zanieczyszczenia opadają na dno naczynia). Później je płuczę i osuszam na ręczniku papierowym.
      Można je też wymoczyć w mleku i smażyć zawsze na maśle :)

      Usuń
  15. Uwielbiam takie połączenie! Idealny letni obiad.

    OdpowiedzUsuń
  16. z dużą chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowity makaronik. Wypróbuję przepis jak tylko zdobędę jakieś kurki. :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Za kurkami nie przepadam, ale z kurczakiem robię bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem team kurkowy :)) Ale kurczaka w sosie śmietanowym też bardzo lubię :)

      Usuń