8 grudnia 2021

Guacamole

Pyszna, zdrowa i odżywcza pasta z awokado bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz składniki mineralne. Jest świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa, ale także ryb, mięs lub pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać ją także jako dodatek do domowej tortilli lub burgera.
Guacamole

Potrzebne składniki

- 2 dojrzałe awokado hass*
- sok z ½ limonki
- 1 ząbek czosnku
- ½ małej cebuli
½ słodkiej papryki
½ pomidora
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
* Polecam tę odmianę, bo ma kremowy miąższ oraz lekko orzechowy smak.

Przygotowanie

Z awokado usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz sokiem z limonki. Z pomidora usuwamy miąższ z pestkami, a następnie drobno kroimy. W drobną kostkę kroimy także cebulkę oraz papryki. Natkę pietruszki* siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

* Klasyczna wersja serwowana jest najczęściej ze świeżą kolendrą. Ja nie przepadam za jej smakiem, dlatego do swojego guacamole dodaję natkę pietruszki.

guacamole

16 komentarzy:

  1. Pyszne smarowidło.
    Ja też nie przepadam za kolendrą... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że nigdy nie robiłam? Już wiem do kogo zgłoszę się po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętne wypróbuje ten przepis 😛

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam guacamole, ale kusi mnie:) Chyba wypróbuję Twój przepis niebawem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam avocado, dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam guacamole, ale pomijam cebulę (nie przepadam za nią) i dodaję więcej czosnku. to świetne smarowidło na zdrowe kanapeczki, dip do krakersów czy jak mówisz dodatek to innych potraw :) za kolendrą też nie przepadam :P

    OdpowiedzUsuń