17 kwietnia 2021

Kotlety jajeczno - brokułowe

Przepis na pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu kotlety jajeczno - brokułowe z dodatkiem sera cheddar. Kotlety możemy serwować jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie w towarzystwie ulubionych sosów.
Kotlety jajeczno - brokułowe
Potrzebne składniki

- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mały brokuł
- 1 surowe jajko
- 50 g startego sera cheddar
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- 1 łyżka siekanego koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

DODATKI
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez około 7 - 8 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy różyczki zimną wodą, aby zachowały intensywnie zielony kolor. Jajka oraz brokuł kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekany drobno koperek, starty ser cheddar, bułkę tartą oraz jedno surowe jajko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. W dłoniach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron do lekkiego zarumieniana. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Kotlety jajeczno - brokułowe

10 komentarzy:

  1. Kasiu myślimy bardzo podobnie;), ja właśnie dzisiaj będę robić kotlety z jajek,Ale z troche innymi dodatkami. Twoje są bardzo zachęcające:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Kotlety jajeczne są pyszne w różnych połączeniach <3
      Ciekawa jestem Twojej wersji :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł. Zrobię jutro na obiad :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, a do tego tak wiosennie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń