2021-04-01

Babki piaskowe z polewą kajmakową

Przepis na lekkie, delikatne i puszyste babeczki piaskowe z polewą kajmakową. Babki są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako wielkanocny deser w towarzystwie kawy, herbaty lub ciepłego kakao. 
Babki piaskowe z polewą kajmakową
Potrzebne składniki

- 160 g mąki pszennej
- 160 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g drobnego cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mała cytryna
- szczypta soli

DODATKI
- 200 g masy kajmakowej
- szczypta soli
- ozdoby cukrowe
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie
KROK 1. Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku przez cały czas miksując masę na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy do masy skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok cytrynowy. 

KROK 3. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek dodajemy do masy partiami, ale nie używamy już miksera. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 

KROK 4. Masę wylewamy do 4 foremek o pojemności 350 ml wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 objętości. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
babki piaskowe
KROK 5. Babki studzimy, a gdy całkowicie ostygną przystępujemy do dekoracji. Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ją około 5 minut (przez cały czas mieszając). Następnie wylewamy ją na babki, posypujemy cukrowymi ozdobami i odstawiamy do stężenia.

* Polewa na babkach jest bardzo delikatna i lekko wilgotna, przez co idealnie komponuje się z piaskowym środkiem. Jeśli chcemy, aby była bardziej sztywna (co sprawdzi się w przypadku transportu), to dodajmy do niej białą lub karmelową czekoladę. Rozpuszczamy wtedy masę kajmakową oraz czekoladę w równych proporcjach w kąpieli wodnej. 

Babki piaskowe z polewą kajmakową

Babki piaskowe z polewą kajmakową

Babki piaskowe z polewą kajmakową
Życzę Wam zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych.
Niech będzie to dla Was czas pełen uśmiechu oraz radości.

Uważajcie na siebie oraz najbliższych <3

Wesołych Świąt! :) 

Babki piaskowe z polewą kajmakową

43 komentarze:

  1. Ale one piękne! Spróbujemy zrobić podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie i pysznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie małe babeczki, wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super babeczki w kształcie gwiazdek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze babeczki i ten kajmak.... pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. le urocze babeczki, no cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczNe ;))) Radosnych i zdrowych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne :)

    Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie cudne babeczki! Zdrowych, wesolych Swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym. Wygląda naprawdę apetycznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepięknie prezentują się Twoje babki *.*
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu cudne babeczki! Wszystkiego dobrego po świętach;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie babeczki :) Polewa kajmakowa to moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ piękności! To jest jeden z takich wypieków, po który się sięga nawet jeśli... pozornie w brzuszku nic już się nie zmieści ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Polewę kajmakową mogłabym jeść kg :D

    OdpowiedzUsuń
  16. ojeny!! jak tylko urodzę będę szamać!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak one pięknie wyglądają :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń