5 listopada 2020

Buraczkowe risotto

Pełne smaków i intensywnego koloru buraczkowe risotto na bazie czerwonego wina. Jego smak podkreśla wyraźna nuta szafranu, parmezanu i suszonych śliwek. Karuzela smaków, która tworzy przepyszną całość. Gorąco polecam! :)
buraczkowe risotto
Potrzebne składniki

- 150 g ryżu Arborio
- 4 buraki podłużne
- 2 szalotki
- 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta szafranu
- pieprz czarny
 
DODATKI
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki płatków parmezanu
- 60 g suszonych śliwek

Przygotowanie
KROK 1. Umyte buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu*. Pokrojoną szalotkę szklimy na łyżce masła i oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dolewamy kieliszek czerwonego wina, a gdy alkohol odparuje, dolewamy partiami bulion wraz z buraczkami. Risotto przygotowujemy na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy nitki szafranu. 

* Użyłam domowego rosołu drobiowego, ale risotto możemy przygotować także na intensywnym bulionie warzywnym.
KROK 2. Suszone śliwki wrzucamy na około 4 minuty do gotującego się bulionu, aby zmiękły i uwolniły aromat. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem i ściągamy z palnika. Do risotto dodajemy posiekaną natkę pietruszki, płatki parmezanu, podgotowane śliwki i łyżkę masła*, przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 2 minuty, aby danie odpowiednio "doszło", a smaki się dobrze połączyły. 

* Dodatek masła na koniec sprawi, że nasze risotto będzie jeszcze bardziej kremowe.

Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy posypane płatkami parmezanu oraz natką pietruszki.

buraczkowe risotto

buraczkowe risotto

Życzę smacznego! :)

36 komentarzy:

  1. Przepysznie i przepięknie prezentuje się to danie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny kolor, od razu mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Jestem pod wrażeniem! To danie wygląda niczym z najlepszej restauracji! Z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale on fantastycznie wygląda :D z chęcią bym go spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie tylko pyszne, ale również mega zdrowe :-) Miłej niedzieli życzę.

    OdpowiedzUsuń
  6. mniami!!! te kolory!!! <3 konieczne muszę spróbować tej wersji!!

    OdpowiedzUsuń
  7. O ja Cię, jak to cudownie wygląda i zapewne równie wspaniale smakuje. Musze koniecznie ten przepis wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam :) Zupełnie inne risotto, ale bardzo smaczne i wyjątkowe :)

      Usuń
  8. Kolejny ciekawy przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To risotto jest genialne! Jedno z lepszych, jakie jadłam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, tak i jeszcze milion razy TAK! Jakże to wygląda! I nie mam wątpliwości, ze obłędnie smakuje! I jeszcze ta śliwka do kompletu- cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! :) Śliwka naprawdę świetnie się tu komponuje :D Sama byłam zakończona tym, jak bardzo podkręca smak całości :)

      Usuń