2020-05-16

Ciasteczka owsiano - kokosowe z chia

Przepis na błyskawiczne w przygotowaniu, mięciutkie i niesamowicie pyszne ciasteczka, które pokochają mali i duzi smakosze. Świetnie sprawdzą się na deser oraz jako energetyczna przekąska w ciągu dnia. Gorąco polecam! :)
ciasteczka owsiano - kokosowe z chia

Potrzebne składniki

- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka nasion chia
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki miodu gryczanego
 - 120 g masła
- 2 jajka

Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy płatki owsiane, które delikatnie rozgniatamy w dłoniach i dodajemy do nich wiórki kokosowe, nasiona chia, mąkę, cukier kokosowy i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło, jajka i miód gryczany. Wszystko ponownie mieszamy i za pomocą łyżki układamy porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą porcję delikatnie spłaszczamy i wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 12 minut (do zarumienienia). 
ciasteczka owsiane

ciasteczka owsiane
Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia (tuż po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie).
Jeśli wszystkie nie zostaną zjedzone to przechowujemy je w puszce, słoiku lub pojemniku próżniowym :) .
Ciasteczka owsiane


Życzę smacznego! :)

35 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka, więc z przepisu chętnie skorzystam :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka <3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie, świetnie wyglądają te ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, bardzo podoba mi się taka zdrowsza i kokosowa wersja ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajne ciasteczka. Musze je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasteczka owsiane a z kokosem to już idealnie trafiaja w moje gusta :d

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można uzyc olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Rzepakowy lub kokosowy sprawdzą się świetnie.
      Polecam jednak masełko, bo nadaje im smakowity smak. Jeśli jednak masło nie wchodzi w grę, śmiało można zastąpić je olejem.
      Dodałabym go wtedy odrobinę mniej - na podane proporcje składników - 100 g oleju.
      Proszę dać znać jak się upiekły na oleju :D
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Bardzo lubię takie zdrowe i pożywne ciasteczka. Z chęcią upiekę z moimi dziewczynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż wstyd, że tak dawno ciastek nie pieklam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno są pyszne, a dzięki chia bardzo chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne i mięciutkie, a chia chrupie odrobinę :)

      Usuń
  12. Te ciasteczka są genialne! Idealne do szkoły czy pracy - dzisiaj zabrałam je do biura! :)

    OdpowiedzUsuń