Dzisiaj zapraszam na pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe brownie z orzechami nerkowca. Wierzch ciasta zdobi delikatny krem z serka mascarpone, posypany wiórkami z mlecznej czekolady.
Potrzebne składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 kostka masła (200 g)
- 6 dużych jajek
- 100 g mąki pszennej
- 50 g orzechów nerkowca
- 300 g cukru
- ziarenka wanilii
KREM MASCARPONE
- 250 g śmietanki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarenka wanilii
POSYPKA
- mleczna czekolada
PrzygotowanieKROK 1. Czekoladę oraz masło dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki. Oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze), a powstałą masę studzimy.KROK 2. Jajka miksujemy z cukrem, dolewamy ostudzoną masę czekoladową oraz dodajemy ziarenka wanilii i przesianą mąkę. Masę miksujemy dość dokładnie, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy nerkowca i mieszamy masę łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut (pieczenie klasyczne góra - dół).KROK 3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy serek mascarpone i ziarenka wanilii. Wszystko ponownie miksujemy, a powstałą masę nakładamy na wierzch wystudzonego brownie. Masę posypujemy startą mleczną czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce do momentu odpowiedniego stężenia masy.
Do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm :)
wyśmienicie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMoja Mama byłaby w niebie xD
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńWygląda rewelacyjnie 😊 Z tym kremem musi smakować obłędnie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu! O tak! Krem dodaje mu jeszcze lepszego smaku :D
UsuńChętnie bym zjadła ❤
OdpowiedzUsuń:) :*
UsuńChętnie wypróbuję, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam :)
UsuńBardzo smacznie wygląda to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWypas! :D
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Jest proste do zrobienia. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! :)
UsuńJuż widać na zdjęciu, że struktura tego ciasta jest po prostu idealna <3
OdpowiedzUsuń:) :*
UsuńO kurcze, muszę wypróbować :) Uwielbiam brownie, ale z kremem mascarpone nigdy nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńWygląda rewelacyjnie, na jednym kawałku trudno byłoby się zatrzymać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O tak! ;)
UsuńProste i boskie w smaku :)
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńJaki rozmiar foremki na ciasto?
OdpowiedzUsuńUżyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm :)
UsuńBrownie + krem mascarpone to musi być obłęd 🤤❤️
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńMega smaczne, do tego brownie samo w sobie świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJakie pyszności, a jak z mascarpone to biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńMega czekoladowe. A na czekoladę zawsze mam ochotę.
OdpowiedzUsuńTeż parę dni temu robiłam brownie z kremem, zniknęło błyskawicznie. Przepis jeszcze w poczekalni.
U mnie też zawsze znika błyskawicznie :D
UsuńCiasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi :D