Uwielbiam takie domowe, zdrowe i słodkie smarowidła. Dzisiaj postanowiłam przygotować domowy krem migdałowo - czekoladowy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, naleśników oraz ciast. Krem jest pyszny, a co najważniejsze zdrowy, bo nie zawiera tłuszczu palmowego. Dostarcza dobrej energii i świetnie poprawia humor! :D
Potrzebne składniki
- 350 g blanszowanych migdałów
- 7 łyżek kakao
- około 200 ml mleka sojowego
- 7 łyżek płynnego miodu
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku, studzimy, przekładamy do blendera, dodajemy sól do smaku i miksujemy dokładnie do momentu powstania jednolitej masy.KROK 2. Do powstałego masła migdałowego dodajemy kakao, miód oraz mleko sojowe (najlepiej dolewać je partiami), a następnie ponownie miksujemy wszystkie składniki dla uzyskania jednolitej konsystencji.Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce około 7 dni.
Też uwielbiam domowe, zdrowe i słodkie kremy :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńPiękna konsystencja ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawa propozycja na domowe smarowidło. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
UsuńSame pyszności! Uwielbiam ^^
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńNa pewno spróbuje ! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńPyszności! Super konsystencja!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWpraszam się na śniadanko do Ciebie:) Krem wygląda super smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :* Zapraszam ;)
UsuńPo co kupować, skoro można taki pyszny krem zrobić w domu :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Pyszny i zdrowy :D
UsuńTakie domowe kremy mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńZdecydowanie jestem za :) takie domowe kremy smakują bajecznie :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńNawet o wiele chętniej byśmy zjadły ten krem niż tabliczkę ulubionej czekolady <3
OdpowiedzUsuńfajny! muszę kiedyś wypróbować przepis
OdpowiedzUsuń