2017-05-01

Złociste udka w marynacie miodowo - ziołowej

Moja propozycja na dziś to pikantne i soczyste udka z kurczaka otulone złocistą i chrupiącą skórką o lekko słodkiej nucie. Udka możemy przygotować w piekarniku, a także na grillu, co będzie idealnym rozwiązaniem na wspólnie spędzany czas podczas weekendu majowego. 
Złociste udka w marynacie miodowo - ziołowej
 Potrzebne składniki 

- udka z kurczaka
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- suszona cebulka
- tymianek
- rozmaryn
- czosnek granulowany
- bazylia
- oregano
- mielona kolendra
- sól i pieprz

 Przygotowanie 
KROK 1. Olej rzepakowy i miód łączymy dla uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy papryki oraz pozostałe przyprawy (ilość wedle upodobań smakowych). Powstałą marynatą nacieramy udka z kurczaka, układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy je do marynowania (najlepiej na całą noc).

KROK 2. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy je około 40 - 45 minut, a następnie zostawiamy w nagrzanym piekarniku, aby skórka się mocniej przyrumieniła (jeśli lubimy mniej przypieczone udka, wyciągnijmy je wcześniej). Udka możemy także przygotować na grillu.
Gotowe udka podałam z ziemniaczkami oraz surówką z pora.

Złociste udka w marynacie miodowo - ziołowej

29 komentarzy:

  1. Na sezon grillowy wprost idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Uwielbiam takie apetyczne propozycje :)
    Z chęcią bym się skusiła.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej aż mi ślinka leci... :-) Ja na obiad dziś mam karczek i kiełbaski z grilla, ale już się zrobiłam mega głodna czytając Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, jestem po obiedzie, a ślinka leci na sam widok. I ta marynata - moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasz tato by się na tą przypieczoną skórkę wręcz rzucił :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Twoją kuchnię :-) Mam wrazenie, że nią mogłabym nakarmić wszystkich.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobny przepis miałam, muszę wypróbować Twojego.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie udka to ja bardzo lubię i zawsze jestem na nie chętna :) Przepysznie wyglądają :)

    Przeniosłam bloga i może Ci się nie wyświetlać w aktualnościach, adres pozostał bez zmian.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) A nowa odsłona bloga jest świetna! :)

      Usuń
  9. Wyglądają cudownie :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie jedzenie! A Twoje udka wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja lubię kurczę tak apetycznie doprawione :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię kurczaka w takiej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczak z miodową nutą, to jest to! Podobne wczoraj trafiły na mojego grilla :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniałe udka. pieczony kurczak zawsze smakuje wybornie! pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń