2016-05-16

Roladki drobiowe z cukinią i mozzarellą

Dzisiaj zapraszam na smakowite, delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka, wypełnione plastrami cukinii i mozarellą. Całość otulona jest w długodojrzewającą szynkę, a swym smakiem przenosi nas do włoskiej kuchni i rozpieszcza nasze kubki smakowe. Roladki doskonale komponują się ze świeżą surówką oraz jogurtowym sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub dodatek do kanapek :)

Potrzebne składniki

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 0,5 małej cukinii
- kilka plastrów mozzarelli
- kilka plastrów szynki długodojrzewajacej (np. parmeńskiej)
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
- 0,5 szklanki bulionu

Przygotowanie



KROK 1. Oczyszczone piersi filetujemy, rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą, układamy obok siebie i oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cukinię kroimy w plastry, delikatnie je blanszujemy i układamy na rozbitych filetach w kolejności: plastry cukinii - plastry mozzarelli - plastry cukinii. Każdą warstwę delikatnie oprószamy solą i ziołami.




KROK 2. Boki filetów zawijamy do środka, a następnie formujemy roladę.

* Pomocna będzie folia spożywcza, która ułatwi nadanie kształtu całości.








KROK 3. Roladę owijamy w plastry szynki długodojrzewającej. 

* Możemy też ułatwić sobie pracę i wcześniej na plastry szynki ułożyć rozbite filety z kurczaka.






KROK 4. Następnie dobrze obsmażamy roladę z każdej strony na rumiany kolor.

* Przez smażeniem związałam roladę sznurkiem spożywczym, bo była dość ciężka i chciałam uniknąć jej uszkodzenia podczas odwracania.





KROK 5. Podsmażoną roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ją gorącym bulionem, wierzch skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.





Upieczoną roladę odstawiamy na około 5 minut do lekkiego stężenia, a następnie przystępujemy do krojenia.


Roladki świetnie komponują się z delikatnym sosem czosnkowym.

Znikają błyskawicznie, dlatego świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub imprezowa przekąska.

Życzę smacznego! :)

38 komentarzy:

  1. Mniam jakie apetyczne. Bardzo fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wygląda :) Pychotka te roladki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie to wygląda, ale chyba jest to wyższa szkoła jazdy. Mnie się wydaje, że do robienia dań mięsnych (nie wspomnę o robieniu dobrych dań mięsnych) trzeba dojrzeć!
    Bardzo fajnie, że wykorzystałaś cukinie, z pewnością przełamie/złagodzi smak mięsa i sera, który w tym wydaniu tak bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ale wykonanie jest naprawdę proste. Zawsze można przygotować mniejsze roladki i trzymać się kolejnych kroków. Te roladki po prostu muszą sie udać :) Pozdrawiam :*

      Usuń
  4. Jak pięknie podane! :) Super dodatki do wypełnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby tyle składników, a wyglądają bardzo lekko! Smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinię uwielbiam i jadam non stop, ale tym sposobem jestem zauroczona. Koniecznie wykorzystam pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaraz się skręcę z głodu przez te zdjęcia ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. kupiłaś mnie 4 wyrazami, które uwielbiam: "roladki", "drobiowe" "cukinia", "mozzarella". Zdjęcia aż ślinka cieknie.. jutro wiem co zrobię na obiad. A za 2 tygodnie na imieniny taty inspiracji kulinarnych poszukam tylko u Ciebie :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, bardzo się cieszę :) Życzę smacznych przygotowań :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  9. Uwielbiam takie dania! Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cukinie i mozzarellę i wszystko w tym przepisie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo pomysłowe :-) Muszę kiedyś spróbować, więc wrzucam do zakładek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudo! Niesamowicie apetycznie się prezentuje :) Porwałabym Ci tak z połowę prosto z talerza :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam ostatnio podobne roladki na komunii kuzyna, ale nie było w nich cukinii ;) Zjadłabym taką wersję z wielkim apetytem ^^

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają naprawdę cudownie! Ja zrobiłabym z inną, drobiową wędliną zapewne, ale same w sobie nie mogą być niedobre. <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Zakochałam się już w samym zdjęciu <3 Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis zabieram apetyczne jedzonko.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń