21 lutego 2016

Zimowa surówka koperkowa

Dzisiejsza propozycja to prosta i szybka w przygotowaniu oraz bardzo smaczna surówka koperkowa, która będzie idealnym dopełnieniem obiadu. Ta zimowa suróweczka świetnie komponuje się z rybami oraz różnego rodzaju potrawami mięsnymi. 

Potrzebne składniki

- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 łyżki delikatnego majonezu
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka cukru pudru*
- sól i pieprz

* użyłam cukru pudru przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu). Świetnie sprawdzi się także cukier puder brązowy.

Przygotowanie

Marchewki, pietruszki i jabłko obieramy ze skórki i wraz z ogórkami konserwowymi ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko skrapiamy octem jabłkowym i dodajemy majonez wymieszamy z koperkiem i cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Życzę smacznego! :)

12 komentarzy: