22 stycznia 2016

Muffinki jaglane z truskawkami i suszonymi morelami

Uwielbiam te babeczki! Piekę je bardzo często, ponieważ są lekkie, smaczne, zdrowe, a także dietetyczne ;) Te muffinki będą również idealną przekąską dla osób nie tolerujących glutenu :) 

Potrzebne składniki

- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki jaglanej
- szklanka pokrojonych truskawek (mrożonych lub świeżych)
- duża garść suszonych moreli ekologicznych
- 2 jajka
- 3,5 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

KROK 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy 1 jej część w około 3 częściach wody. Wodę solimy i dodajemy do niej 1 łyżeczkę ksylitolu oraz kawałek masła. Kaszę studzimy.

KROK 2. Morele parzymy gorącą wodą, odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

KROK 3.  Następnie przygotowujemy mąkę jaglaną*. 3 łyżki kaszy jaglanej miksujemy w młynku do kawy do momentu powstania mąki.

* możemy użyć także gotowej mąki jaglanej

KROK 4. Kiedy kasza przestygnie, dodajemy do niej papkę z moreli, 2 jajka, proszek do pieczenia, ksylitol, mąkę jaglaną i wszystko miksujemy na gładką masę.

KROK 5. Na koniec powstałą masę przekładamy do foremek w kolejności:
warstwa masy - pokrojone truskawki - warstwa masy.

Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.

Życzę smacznego! :)

10 komentarzy: