Propozycja na smaczną i aromatyczną nalewkę pigwową, doskonałą na zimowe wieczory. Nalewka rozgrzewa oraz dodaje sił. Polecam kieliszek dla zdrowotności :)
- 250 g cukru
Przygotowanie
KROK 1. Owoce pigwy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Utartą pigwę przekładamy do kamionki lub dużego słoika, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.
KROK 2. Po tym czasie utarte owoce pigwy przepuszczamy przez sito wyłożone gazą i wyciskamy sok.
Do otrzymanego soku dodajemy wódkę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia składników.
Powstały napój przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2,5 do 3 miesięcy, a raz w tygodniu potrząsamy butelkami.
Na nalewkę trzeba trochę poczekać, ale naprawdę warto :)
Życzę smacznego! :)
A ja się zastanawiałam co zrobić z tą pigwą. Teraz już wiem :-)
OdpowiedzUsuń;D
UsuńNigdy nie próbowałam, ale słyszałam, że jest bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńOj, jest :) Smacznie polecam :)
Usuń