Propozycja na smakowite, bezglutenowe pierożki z jaglano - serowym farszem, którego smak podkreśla smażona cebulka oraz aromatyczne oregano. Ta bezglutenowa wersja śmiało może konkurować z pierogami klasycznymi przygotowywanymi z pszennej mąki.
FARSZ
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 g białego sera (półtłustego)
- 2 łyżeczki oregano
- 2 białe cebule
- sól i pieprz
+ olej rzepakowy do smażenia
CIASTO
- 500 g mixu mąki bezglutenowej (mąka pszenna bezglutenowa,
mąka ryżowa,skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana)
- około 265 ml ciepłej wody
- około 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Przygotowanie
KROK 1. PRZYGOTOWANIE FARSZU
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody.
Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej dwie spore łyżeczki oregano, mieszamy i przykrywamy aby "doszła".
Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojone cebule.
Do miski dodajemy ser biały, który rozgniatamy widelcem. Następnie do sera dodajemy kaszę jaglaną z oregano, podsmażoną cebulkę, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 2. PRZYGOTOWANIE CIASTA
Do miski dodajemy gotowy mix mąki bezglutenowej*, sól, jajko i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.
* Jeśli nie kupiliśmy gotowego mixu, możemy go przygotować sami, mieszając odpowiednie mąki i skrobie (mąkę pszenną bezglutenową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą oraz ziemniaczaną) w równych proporcjach.
KROK 3. LEPIENIE I GOTOWANIE
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią ziemniaczaną na grubość około 3 mm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierożki.
Uformowane pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia.
Pierożki świetnie smakują ze smażoną cebulką i domowym sosem czosnkowym.
Życzę smacznego! :)
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza