2025-10-05

Sałatka z halloumi i złotym kiwi

Przepis na lekką, smaczną i pożywną sałatkę z grillowanym serem halloumi, oliwkami, pomidorkami i złotym kiwi, które dodaje całości słodyczy oraz lekko agrestowej nuty. Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, danie główne lub posiłek do pracy, który możemy zapakować do lunch boxa.

Sałatka z halloumi i złotym kiwi

2025-10-04

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Knedle ze śliwkami zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieciństwa, do których uwielbiam powracać w sezonie śliwkowym. Tym razem przygotowałam delikatne i mięciutkie ciasto z ziemniaków oraz białego sera, a w środku umieściłam oprószone cynamonem śliwki węgierki. To proste połączenie, ale potrafi dać wiele radości kubkom smakowym. 

Knedle ze śliwkami i cynamonem

2025-09-29

Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym

Sandacz to delikatna ryba, która odznacza się maślanym, lekko słodkawym smakiem. Ma białe i soczyste mięso, a jego subtelny charakter sprawia, że idealnie komponuje się z sosami na bazie śmietanki. Kupiłam filety z dość malutkich rybek, dlatego postanowiłam obtoczyć je lekką panierką i przygotować w łagodnym sosie z zielonym groszkiem. Efekt zauroczył nasze kubki smakowe, a delikatny i niedominujący sos pozwalał cieszyć się wyjątkowym smakiem ryby.

Sandacz z groszkiem w sosie śmietankowym

2025-09-23

Wieża telewizyjna Žižkov w Pradze

W Pradze zakochałam się już wiele lat temu i zawsze chętnie tam wracam. To naprawdę magiczne miasto, które zachwyca na każdym kroku. Jeśli śledzicie mojego bloga, to możecie zauważyć, że często odwiedzam Czechy. Właśnie wróciłam z Pragi i tym razem chciałabym Wam opowiedzieć o słynnej wieży telewizyjnej Žižkov oraz twórczości czeskiego rzeźbiarza Davida Černego.
Wieża telewizyjna Žižkov w Pradze

2025-09-02

Makaron z pomidorami i pstrągiem

Ryby bardzo często goszczą na moim stole, a makarony uwielbiam w rozmaitych kombinacjach. Dziś zapraszam na połączenie makaronu tagliatelle z pomidorkami koktajlowymi oraz kawałkami pstrąga tęczowego. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie po pracy. W kilka chwil możecie stworzyć smaczne, aromatyczne i bardzo sycące danie.

Makaron z pomidorami i pstrągiem

2025-09-01

Dorsz w panierce curry

Bardzo lubię polędwicę z dorsza i najczęściej przyrządzam ją sute. Dziś postanowiłam przygotować prostą i aromatyczną panierkę, która okazała się idealnym dopełnieniem delikatnej ryby. Czasami mały dodatek potrafi całkowicie odmienić proste dania. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie idealnie soczysty w środku i nie rozpadnie się na patelni podczas smażenia. 

Dorsz w panierce curry