2019-07-25

Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

Dzisiaj ugotowałam zupę krem z korzenia pietruszki i mleczka kokosowego. Przygotowanie jej było bardzo proste, ale efekt końcowy cudownie rozpieścił kubki smakowe. Krem jest lekko słodki, a jego konsystencja niezwykle delikatna. Pasują do niego wytrawne dodatki, ale w ciepłe dni możemy podawać go także w towarzystwie owoców. Gorąco polecam! :)
krem z pietruszki

2019-07-15

Makaron z kurkami i fasolką szparagową

Witajcie! :) Wracam do Was z nowymi połączeniami, które kocham tworzyć w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy w efekcie powstaje niezwykle smaczna i finezyjna całość, ale nadal mogę zachwycać się smakiem poszczególnych składników dania. Dzisiaj zapraszam Was na makaron z kurkami i fasolką szparagową w kremowym sosie śmietankowym. Wspaniale komponują się tu także delikatne i lekko słodkie orzechy nerkowca. Zachwyciło mnie to proste i szybkie w przygotowaniu połączenie, dlatego jeszcze nie raz zagości na moim stole. Gorąco polecam! :)
Makaron z kurkami i fasolką szparagową

2019-06-19

Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem

Gołąbki przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te przygotowane z młodej kapusty, która jest miękka i niezwykle delikatna. Uwielbiam też komponować nowe połączenia, dlatego dziś zapraszam na gołąbki z farszem przygotowanym z czarnego ryżu oraz piersi indyka. Ta wersja gołąbków zachwyca mnie lekkością oraz lekko orzechowym smakiem czarnego ryżu, a ten obok walorów smakowych, posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych, witamin, antocyjanów oraz błonnika. Co ciekawe, zewnętrzna warstwa nasion czarnego ryżu wykazuje działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry. Gorąco polecam Wam tą wersję gołąbków, szczególnie z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów. 
gołąbki z mięsem drobiowym

2019-06-13

Tagliatelle z brokułami i suszonymi pomidorami

Bardzo lubię pożywne, mało skomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które mimo swej prostoty potrafią zachwycić kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i świeżym tymiankiem w towarzystwie różyczek brokuła oraz suszonych pomidorów. Danie przygotujemy błyskawicznie, ale gra smaków i aromatów na talerzu z pełnością dostarczy nam kulinarnej przyjemności. 
tagliatelle z suszonymi pomidorami

2019-06-01

Pesto z natki marchewki

Kiedyś wyrzucałam natkę marchewki, a to duży błąd. Dlaczego? Natka marchewki jest o wiele zdrowsza niż sam korzeń. Jest źródłem cennych witamin i wartości odżywczych. Zawiera o wiele więcej witaminy C od korzenia, a także więcej witaminy K niż inne warzywa. Zawiera także dużą dawkę chlorofilu i żelaza, zwalcza stany zapalne i alkalizuje organizm. Dzisiaj zapraszam Was na kuchnię recyklingową. W roli głównej - pesto z natki marchewki, które możemy podać klasycznie z makaronem lub wykorzystać jako dodatek do pieczywa, pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli marynaty. Wystarczy otulić nim świeżą rybę lub kurczaka i upiec :)
natka marchewki