2018-02-25

Spaghetti z pesto i kurczakiem curry

Uwielbiam, gdy smak i aromat poszczególnych składników potrawy, dostarcza niesamowitych doznań moim kubkom smakowym. Makaron i pesto to dla mnie połączenie idealne. Tym razem przygotowałam je z suszonych pomidorów, świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Całość dopełniłam pożywnym i aromatycznym dodatkiem białkowym w postaci kawałków kurczaka curry. Było niezwykle smacznie, dlatego gorąco polecam Wam to połączenie :)
Spaghetti z pomidorowo - bazyliowym pesto i kurczakiem curry

2018-02-23

Tatar z wędzonego łososia

Dzień dobry! Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na finezyjną przystawkę rybną, która doskonale sprawdzi się na przyjęcie w gronie rodziny oraz przyjaciół, a także inne uroczystości. Wędzony łosoś w połączeniu z suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką, kozim serem i drobnym kawiorem to prawdziwa gra smaków i aromatów. Gorąco polecam! :)
Tatar z wędzonego łososia

2018-02-12

Halibut zapiekany z mozzarellą i pieczarkami

Uwielbiam ryby, a w szczególności halibuta, którego cenię za wysoką zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych. Jest to ryba, która zawartością białka spokojnie może zastąpić drób lub czerwone mięso. Dodatkowo halibut zawiera sporo kwasów omega-3, potas, selen, fosfor oraz witaminy z grupy B, a także cenną witaminę D. Dzisiaj zapraszam na jego niezwykle soczystą i finezyjną odsłonę, której smaku dodaje serowo - pieczarkowa kołderka, a także aromatyczny tymianek.
Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

2018-02-07

Amlou - marokańskie masło migdałowe

Dzisiaj chciałabym Was przenieść do kuchni arabskiej i zaprezentować migdałową pastę, która jest świetną alternatywą dla masła z orzeszków ziemnych. Amlou od stuleci gości w kuchni marokańskiej. Jest to połączenie prażonych migdałów, miodu i niezwykle cennego oleju arganowego. Serwuje się go jako dodatek do chrupkiego pieczywa i warzyw. Amlou idealnie łączy się także z naleśnikami oraz świeżym pieczywem.
Amlou

2018-01-26

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

Dziczyzna to rzadki gość w mojej kuchni, ale gdy się już pojawi to musi smakować wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny gulasz przygotowany z udźca jelenia z dodatkiem leśnych grzybów. Dziczyzna to bardzo szlachetne mięso, zdrowe oraz chude, ponieważ zawiera 3 razy mniej tłuszczu niż najchudsza wołowina. Dziczyzna dostarcza także dużo żelaza, witamin z grupy B oraz białka, ale do jej przygotowania potrzebujemy więcej czasu.
Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

2018-01-22

Tarta z warzywami i serem feta

Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam Was na delikatną tartę na kruchym spodzie z farszem śmietankowo - jajecznym z warzywami i serem feta. Tarta jest smaczna, bardzo pożywna oraz prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację z kieliszkiem dobrego wina. Każdy jej kawałek znika błyskawicznie i dostarcza przyjemnych wrażeń naszemu podniebieniu. Gorąco polecam! :)
Tarta z warzywami i serem feta