2017-11-13

Dżadżyk

Dziś zapraszam na dżadżyk turecki czyli jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Dżadżyk bardzo przypomina greckie tzatziki i świetnie komponuje się grillowanym mięsem, ale także z pieczonymi warzywami. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Dżadżyk

2017-11-11

Persiana

Lubię czerpać kulinarne inspiracje z rozmaitych części naszego globu. Kuchnia Bliskiego Wschodu jest mi szczególnie bliska, ponieważ bardzo często gości w moim domu. Uwielbiam jej oryginalność, intensywność składników, ale i jej niezwykle wyrafinowaną prostotę. Oczarowana książką Persiana, chcę Wam ją gorąco polecić na jesienne wieczory, które staną się niezwykle smaczne i kolorowe. Persiana to książka kucharska roku według magazynu "Observer Food Monthly" oraz książka roku w konkursie magazynu "FoodTravel".
Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu.

2017-11-09

Kurczak curry z warzywami

Pełnia smaku, wyrazistość i piękny aromat to coś, co najbardziej cenię w kuchni bliskowschodniej. Dzisiaj chcę zaprosić Was na grę smaków i aromatów, których dostarczy kurczak curry w lekko pikantnym sosie z dodatkiem warzyw. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Smacznie polecam :)
Kurczak curry z warzywami

2017-11-06

Deser jogurtowo - owocowy

Witajcie Kochani! Dziś pogoda nas nie rozpieszcza, ale na poprawę humoru i zdrową dawkę energii polecam prosty w przygotowaniu jesienny deser jogurtowy z dodatkiem owoców. Mus malinowy z lekko kwaskową nutą, jabłkowy z aromatyczną nutą cynamonu oraz jogurt naturalny to bardzo zgrane połączenie. Całość wieńczą suszone owoce ananasa i mango. Smacznie polecam :)
deser jogurtowy