2016-08-31

Placuszki z cukinii z orzechami i bazylią

Wczoraj gościły u mnie placki ziemniaczane, a dziś chciałam podzielić się przepisem na placuszki z cukinii z dodatkiem świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Placuszki są smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne. Ich smak przenosi nas wprost do włoskiej kuchni. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub kleksem kwaśnej śmietany.
Placki z cukinii

2016-08-30

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Smacznie polecam :)
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

2016-08-29

"Strączki" - Maria Banach

Co w naszej kuchni można wyczarować ze strączków? Przeważnie przygotowujemy z nich grochówkę lub fasolkę po bretońsku. Ale jak odkryć warzywa strączkowe na nowo i prawdzie się w nich zakochać? Warto sięgnąć do nowej książki autorstwa Marii Banach, z której o strączkach dowiemy się wszystkiego.
"Strączki" - Maria Banach

2016-08-27

Barszcz ukraiński

Dzisiaj zapraszam na zdrowy, pożywny i treściwy barszcz ukraiński z fasolą oraz solidną porcją warzyw. Barszcz jest bardzo intensywny, dzięki dodatkowi soku z czerwonych buraczków oraz lekko pikantnej nucie. Jest to moja ulubiona wersja tej zupy. Barszcz od razu stawia na nogi, dodaje mnóstwo energii i cieszy podniebienie :D
Barszcz ukraiński

2016-08-25

Pasta z awokado i ogórka z ziarnami

Bardzo lubię pasty warzywne, które idealnie komponują się ze świeżym pieczywem, apetycznie umilają poranki oraz dodają energii. Dzisiaj zapraszam na zdrową i pożywną pastę z awokado oraz świeżego ogórka z dodatkiem ziaren konopi oraz siemienia lnianego. Pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, ale możemy ją również podawać jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb, a także faszerować nią jajka.
Pasta z awokado i ogórka z ziarnami

2016-08-24

Racuszki z jagodami

Na słodki obiad lub deser polecam puszyste i delikatne racuszki z jagodami na maślance. Racuszki są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Błyskawicznie rosną także na patelni oraz znikają z talerzy ;). Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub syropem klonowym. 
racuszki z jagodami na maślance