2016-06-30

Mielone drobiowe barbecue

Dziś poniosła mnie fantazja, ale efekt był wyśmienity. Nasz obiad był prawdziwą grą smaków i aromatów. Przygotowałam kotlety mielone z indyka o wyrazistej nucie barbecue, papryki oraz słodkim środkiem, w którym skryła się suszona śliwka. To finezyjne połączenie z pewnością nie raz zagości w naszym menu. Mielone świetnie smakują w towarzystwie surówki lub jako podstawa domowych hamburgerów.
Mielone drobiowe barbecue

2016-06-29

Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni i smażenie truskawek, to polecam ten przepis. Szybki, prosty, bez chemicznych zagęszczaczy oraz z dodatkiem naturalnej pektyny. Dżem możemy przygotować także w mniej kalorycznej wersji, zastępując zwykły cukier - cukrem brzozowym (ksylitolem).
Szybki dżem truskawkowy

2016-06-27

Penne z grzybami w śmietanie

Sezon na grzyby otwarty. Uwielbiam ten czas! :) Dzisiaj zapraszam na szybki, pożywny, smakowity i pachnący lasem obiad. Zestawienie penne ze świeżymi grzybkami w śmietanie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
Penne z grzybami w śmietanie

2016-06-23

Białkowiec przekładany

Co zrobić z nadmiarem białek? Białkowiec! :D Ostatnio zostało mi ich sporo po ajerkoniaku i nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale na szczęście szybko znalazły zastosowanie. Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z białek, które jest smaczne, delikatne i puszyste. Białkowiec może stanowić samodzielny deser lub podstawę do różnego typu przekładańców. Ja postanowiłam przełożyć go masą kakaową. Serdecznie polecam :D
Białkowiec przekładany

2016-06-20

Ajerkoniak luksusowy

Ajerkoniak to ponadczasowy likier, który możemy podać w kieliszku lub wykorzystać jako dodatek do deserów np. lodów. Jego nazwa powstała z połączenia dwóch słów, niemieckiego Eier "jajka" oraz francuskiego cognac "koniak". Dzisiaj zapraszam na jego luksusową wersję z dodatkiem brandy, którą zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Nalewek wyd. Olesiejuk. 
Ajerkoniak luksusowy