2015-09-30

Płatki drożdżowe - płatki pełne zdrowia!

Płatki drożdżowe to jadalna, nieaktywna postać drożdży, przez co w odróżnieniu do tych świeżych, nie fermentują one w naszym układzie pokarmowym, a dostarczają nam wiele cennych właściwości. Te drobne, kremowe płatki to produkt rolnictwa ekologicznego, uprawiany w ściśle chronionych warunkach na melasie buraczanej.
Nieaktywne drożdże mają niesamowity aromat oraz smak, który przeplata nutę serową, orzechową oraz bardzo delikatną słodycz. Można dodawać je do rozmaitych potraw tj. zupy, kremy, sosy, pasztety, ale również posypywać nimi kanapki, makarony, ryże, kasze oraz stosować do panierki jako zdrowy zamiennik bułki tartej.
Płatki drożdżowe właściwości

2015-09-29

Dżem marchewkowy

Dzisiejsza propozycja to tradycja portugalskiej kuchni, którą jest dżem marchewkowy z pomarańczową nutą. Dzięki niemu marchewka w Portugalii uznawana jest za owoc :) 
dżem marchewkowy

Pesto - aromat i zdrowie zamknięte w słoiczku

Pesto to włoski, zielony sos pochodzący z Genui. Klasyczne pesto alla genovese składa się ze świeżych listków bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, drobno startego parmezanu oraz najwyższej jakości oliwy z oliwek.

Tradycyjnie było przygotowywane w marmurowych lub granitowych moździerzach poprzez odpowiednie rozdrobnienie i połączenie wszystkich składników.

Genueńczycy zamykali smak i aromat ziół w małych słoiczkach, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok - w trakcie susz, klęsk żywiołowych czy podczas wypraw morskich. 

W zamkniętym słoiczku oprócz cudownego aromatu, znaleźć można było także moc wartości odżywczych oraz witamin, szczególnie witaminy C, która przeciwdziałała szkorbutowi.
pesto przepisy

2015-09-28

Guarana – źródło energii i zdrowia

Guarana (cierniopląt) jest rośliną pochodzącą z dorzecza Amazonki i Pary w Brazylii. Jest to gatunek pnącza z rodziny mydleńcowatych, którego nazwa wywodzi się od pradawnego plemienia Guarani, które uważało cierniopląt za niezwykle cenny dar od Bogów.
W Ameryce Południowej guarana znana jest od zarania dziejów. Jest ceniona za swe energetyzujące i zdrowotne właściwości do tego stopnia, że nawet do tej pory w niektórych regionach używana jest jako środek płatniczy. Europa poznała ją dopiero w XVII w., dzięki  niemieckiemu botanikowi Christianowi Franzowi Paullini, od którego nazwiska pochodzi także zwyczajowa nazwa rośliny czyli Paulinia guarana.
Guarana – źródło energii i zdrowia
fot: recepta.pl

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Czasami mamy ochotę przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Mi te smaki przypominają delikatne knedle ze śliwkami i cynamonem. Oprócz tego, że danie przenosi nas do najmłodszych lat i niezapomnianej domowej kuchni, to jest także bardzo pożywne, a co najważniejsze cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe :)
Knedle ze śliwkami i cynamonem