Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.
Potrzebne składniki
SERNIK NA ZIMNO
- 700 g tłustego twarogu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
BISZKOPT
- 5 łyżek mąki
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii
PIANKA BIAŁKOWA
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
POLEWA
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 2 łyżki śmietanki
Przygotowanie
KROK 1. BISZKOPT. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*, do której dodajemy porcjami cukier, po 1 żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30 minut.
*Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
KROK 2. SERNIK NA ZIMNO. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa, a następnie ucieramy go z cukrem pudrem. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę i dodajemy ją do masy serowej wraz z ostudzoną galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Masę dokładnie mieszamy, układamy ją na ostudzonym biszkopcie i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (na na około 3 godziny).
KROK 3. PIANKA BIAŁKOWA. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której pod koniec dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej masy wlewamy powoli galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Piankę białkową wykładamy na zgęstniały sernik i wstawiamy na około 1 godziną do lodówki.
KROK 4. POLEWA CZEKOLADOWA. Masło, kakao, cukier puder, likier wiśniowy i śmietankę dodajemy do rondelka, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gotową masę wylewamy za pomocą łyżki na zgęstniałą piankę białkową i odstawiamy do stężenia.
Tort możemy przygotować także bez polewy czekoladowej.
Życzę smacznego! :)
Jutro robię. Dzieki
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam zainspirować :) Jak wyszło?
UsuńKasiu narobiłaś mi ogromnego apetytu na to ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńO raju! Ale pychota! I jeszcze likier do polewy- super detal :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWow! Wspaniałe ciacho <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale bym zjadła ten kawałek! :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńPiękne ciasto, każda warstwa bardzo kusząca :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż czujemy ten rozpływający się w ustach smak <3
OdpowiedzUsuń:) :*
UsuńTakie ciacha zawsze super się prezentują :) Aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto prezentuje się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością obserwuję :)
Serdecznie dziękuję :)
UsuńJaka boska porcelana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń