Propozycja na smakowitą i aromatyczną rybę pieczoną z dodatkiem słodkiej nuty miodu oraz sezamową nutą tahini. Całość dopełniają prażone ziarna kuminu, nadając rybie intensywnego, delikatnie cytrynowego posmaku.
Potrzebne składniki
- 400 g polędwicy z dorsza
- 2 łyżki pasty Tahini
- 2 łyżki miodu*
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- kumin
* zamiast miodu możemy użyć ciemnej melasy lub jasnej melasy z buraka ćwikłowego
Przygotowanie
Polędwicę z dorsza dzielimy na 2 porcje, nacieramy miodem wymieszanym z pastą Tahini i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie ryby oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek oraz skrapiamy wierzch każdej z ryb dodatkową porcją oliwy. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut.
Po upieczeniu rybę posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami kuminu - ilość wedle upodobań smakowych (pamiętajmy, że kumin ma intensywny i dosyć specyficzny smak, który trzeba lubić, dlatego na początku radzę dodać mniejszą ilość ziaren).
Gotową rybę podałam z ziemniaczanym puree (doprawionym kurkumą, chili, kolendrą i koprem), plastrem cytryny oraz z zasmażaną czerwoną kapustą.
Życzę smacznego! :)
Apetycznie podana rybka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSuper przepis ja akurat mam dorsza i nie wiem jak zrobić,ale dzięki Tobie już wiem
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda wybornie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńU mnie ryba jest zawsze mile widziana na stole, bo o porucz walorów odżywczych posiada również niepowtarzalny smak. Zdecydowanie wolę karpia od dorsza, ale trzeba będzie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :) Pozdrawiam ;)
UsuńPiękna kompozycja, przy tym aromatycznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń