Propozycja na smakowite, delikatne i puszyste ciasto jabłkowe z kawałkami orzechów włoskich. Każdy kawałek tego ciasta przeplata słodki smak owoców z orzechową wyrazistością oraz cynamonową nutą, dzięki czemu nasze kubki smakowe są niezwykle rozpieszczone.
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 5 jabłek
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie
KROK 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dolewamy kolejno olej oraz jogurt naturalny i ponownie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy starte jabłka, a następnie dokładnie mieszamy całość łyżką.
KROK 4. Powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)
Będę robiła na Święta. W jakiej wielkości formie pieczesz to ciasto? :-)
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam w blaszce o wymiarach 35 x 25 :) Pozdrawiam :)
Usuń